האינטרנט הוא חלק בלתי נפרד מחיינו. הוא מאפשר לנו לקבל מידע על כל נושא שבעולם, לרכוש מוצרים, לרשום את ילדינו לבית הספר ולחוגים,
לשלם חשבונות, לבדוק את מצב הבנק. הוא מאפשר לנו לחיות דרך צג המחשב ולבצע אינספור פעולות כשאיננו רוצים או יכולים לבצע אותן בכל מקום אחר.
אבל עד לפני כמה שנים, אחת הבעיות שליוו את הגלישה באינטרנט הייתה נושא הנגישות. המודעות להנגשת אתרים, כלומר הפיכתם לנוחים יותר עבור בעלי מוגבלויות שאינם רואים או שומעים, שאינם יכולים להקליד או להשתמש בכל יישומי המחשב, גדלה עם השנים עד שהפכה לצורך ברור ומהותי.
יותר מכך – היא הפכה לחוק.
חוק הנגישות באינטרנט אושר בשנת 2013. על פי החוק על בעלי אתרים להנגיש את האתרים שבבעלותם עד לשנת 2016 על מנת שיוכלו להתאים לבעלי מוגבלויות. קהל בעלי המוגבלויות מהווה רבע מהאוכלוסיה, מה שמחייב את בעלי האתרים לעשות צעדים משמעותיים.
למי מיועד חוק הנגשת אתרים?
חוק הנגישות באינטרנט מאפשר למספר קהלים לגלוש באינטרנט ולהנות משפע המידע המוצע בו.
- אנשים בעלי מוגבלות בראייה – עיוורים, בעלי לקויות או אנשים בעלי מספר גבוה במשקפיים, שאינם רואים היטב, יוכלו להנות מאתרים נוחים יותר בהם יש הקראה קולית של הטקסטים או הגדלה של פונטים.
- גולשים בעלי מוגבלות בשמיעה – יוכלו לצפות בסרטונים או לעקוב אחר מצגות מדוברות, באמצעות כתוביות.
- גולשים בעלי מוגבלויות פיזיות שונות – בעיקר אלו הסובלים ממוגבלות בתנועה של הידיים, יוכלו להנות מפתרונות חלופיים למקלדת או לעכבר.
- בעלי לקויי למידה, דוברי שפות זרות ומוגבלויות שכליות – יוכלו להנות מפתרונות בתוך האתרים שמאפשרים להם לעקוב אחר המידע.
האם חובה להנגיש אתרים כיום?
הנגשת האתר כיום היא בגדר חובה ויש למעשה להשלים את התהליך במהלך שנת 2016.
לאחר סיום התהליך שכולל מספר שלבים, מבצעים המפתחים בדיקות ומוודאים שמדובר באתר נגיש. לאחר מכן, נדרשים מנהלי האתר או עורכיו לפנות לעמותת נגישות ישראל. העמותה האחראית על תהליך הנגשת אתרים כיום בודקת את האתר ובמידה והוא עומד בכל הקריטריונים שולחת לבעל האתר תו אתר אינטרנט נגיש.
החל מאוקטובר 2015 כל תוספת חדשה לאתר קיים חייבת להיות נגישה לציבור בעלי המוגבלויות, תוך מחשבה על הנגשת כלל האתר עד ל-2016.
בנוסף, כל אתר חדש שעלה לאוויר לאחר אוקטובר 2015 חייב להיות נגיש.
חוק הנגישות באתרים כולל גם כתיבת הצהרה בכל אתר נגיש. הצהרת נגישות כוללת את עקרונות האתר ומסבירה לבעלי מוגבלויות כיצד לגלוש באתר.
אלו צעדים כדאי לעשות כדי להנגיש את האתר?
חוק הנגישות באינטרנט כולל כמה כללים שלפיהם יש לעבור בתהליך ההנגשה.
- אפשרות לשימוש בתוכנות קוליות להקראת טקסטים. האתר צריך להיות מותאם להפעלת יישומים אלו.
- הקשה קלה או דילוג על מקשים כדי להגיע לאיזורים מסוימים באתר
- אפשרות להגדלת טקסט והצגת טקסט חלופי על תמונות.
- בטפסים שימוש בתויות כדי להגדיר טוב יותר את מהות מילוי הטופס
- אתר מעוצב בפשטות, בהיר וקריא, הכולל שימוש בכותרות בגדלים שונים ויצירת מידע בצורה היררכית.
- הנגשת סרטוני וידאו תוך שימוש בנגנים פשוטים, עם הפעלה באמצעות מקלדת.
- תכנים פשוטים המוצגים בצורה קריאה
- יצירת ניגודיות בגווני האתר כדי שלקויי ראייה יוכלו להבדיל בקלות בין חלקים באתר.
- פרסום הצהרת נגישות באתר – כאמור יש לפרסם הצהרה שמדריכה את המשתמש באפשרויות השונות שיש לו באתר, ויוצרות גלישה נוחה וברורה יותר.
אלו הם רק חלק מהכללים שמפרט החוק, אשר חוקק כבר בשנת 1998 ועודכן לפני מספר שנים כדי להתאים למציאות בה כולנו גולשים באינטרנט מדי יום.
מי עושה הנגשת אתרים?
במידה ואתם בעלי אתר או אתר מכירות ואין לכם צוות שיכול לבצע בדיקות נגישות ולבנות עבורכם את היישומים השונים הדרושים בתוך האתר כדי להנגיש אותו, תצטרכו לפנות לאנשי מקצוע. מתכנתים, בוני אתרים ומעצבי אתרים יכולים לתרום כל אחד מהידע שלו על מנת להגיש את האתר.
תהליך הנגשת אתר יכול להיות מורכב, במיוחד כאשר מדובר באתר ישן, אך בסופו של דבר מדובר בתועלת חשובה ובהגדלה משמעותית של מספר הגולשים באתר. חוק הנגישות באינטרנט – כנראה החוק הפרקטי ביותר שנחקק בנושא שיוויון זכויות לבעלי מוגבלויות ואין חשוב ממנו במציאות שלנו כיום.